Новини та статті

Акції Новини Статті Все

Як приготувати тонку піцу в домашніх умовах?

Відколи італійська піца стала неймовірно популярною, її ресторанні рецепти швидко перейшли на домашні кухні багатьох господинь по всьому світу. Але не завжди домашня піца виходить такою як в італійських ресторанах і піцеріях. Традиційну, класичну італійську піцу яку ми звикли замовляти в піцеріях або користуючись доставкою піци, відрізняє від домашньої в першу чергу тісто. У ресторанній воно дуже тонке, хрустке, з красивою золотистою скоринкою. А в домашній, навпаки - пишне, високе і частенько зовсім не хрустке, більше нагадує здобні пиріжки.

 

Але з часом всі традиційні технології та секрети приготування перекочували з професійних кухень та від професійних пицайола до простих любителів цієї смачної та ароматної страви. Основний секрет приготування тонкої піци в температурі, при якій випікається піца. З давніх часів піцу готували у великих італійських пічках, які розігрівалися до 485 градусів і ця температура підтримується протягом усього випікання. При такій температурі тісто випікається за 1 або 1,5 хвилини. За цей час воно встигає схопитися скоринкою, але всередині залишається м'яким і ніжним.

Але що робити, якщо вдома таких печей не поставиш, а хрусткою, тонкою піцою дуже хочеться поласувати в домашніх умовах. У звичайній духовці також можна приготувати тонку піцу, не гірше ніж у старих італійських печах. Сучасні духовки розігріваються до 250 градусів. Цієї температури цілком достатньо для того, щоб отримати хрустку скоринку на тонкому тісті. Просто випікатися піца буде трохи довше - хвилин 10-12.

                                               

Рецепт тонкої піци

Наступне, що важливо для тонкого тіста для піци, - це рецептура і технологія розкатування. Класичне тісто для піци готується на дріжджах. Існує багато різних рецептів, для приготування домашньої тонкої піци можна використовувати будь-який, в залежності від Ваших вподобань або наявності продуктів на кухні. Для приготування тонкої італійської піци Вам знадобиться:

  • тепла кип'ячена вода - 300 мл
  • сухі дріжджі - 10 гр
  • цукор - 2 ч.л.
  • сіль - 1 ч. л.
  • борошно - 500 гр
  • рослинна олія (оливкова або соняшникова) - 2-3 ст. л.

Для початку слід приготувати опару - в глибоку миску налити теплої води, всипати цукор, сіль, дріжджі і 1 столову ложку борошна. Перемішати все і залишити підходити на хвилин 15-20. Після закінчення цього часу дріжджі забродять, покриються пінкою і тоді можна приступати до замісу тіста. В окремій мисці змішати борошно, що залишилося, сіль, оливкову або соняшникову олію, а також влити приготовлену опару. Замісити тісто. Дуже важливо приготувати правильне по консистенції тісто. Воно повинно бути не дуже щільним. Ідеальне тісто для тонкої піци повинно бути пластичним і податливим, добре відставати від рук, але при цьому не рватися, тоді піца вийде такою, як потрібно.

Тонке тісто - це правильно розкачане тісто

Після того як тісто готове, настає найважливіший етап - розкачати його так тонко, як тільки це можливо. Даний рецепт і кількість продуктів розраховано на три тонкі піци. Тому перед розкочування тісто ділиться на 3 рівних частини. Справжні пицайола розкочують тісто не качалкою, а розтягують його на кісточках пальців, прокручуючи його багато разів на руках. Так основа для піци виходить тонкою по середині і потовщеною з країв. Але, звичайно ж, можна використовувати і звичну для нас качалку.

Після того, як тісто роскачане і його товщина Вас повністю задовільняє, змастіть його томатним соусом, посипте спеціями, покладіть гілочки орегано, зверху викладіть помідори і кружечки сиру "Моцарелла". Поставте піцу в духовку і випікайте 10-12 хвилин при температурі 250 градусів. Якщо у Вас духовка не останнього покоління і максимальна температура нагріву нижче, то слід збільшити час випікання. Після того як піца готова прикрасьте її свіжим базиліком і подавайте до столу. Тонка італійська піца на Вашому столі здивує багатьох!